Ga terug
Citroenmelisse

Frisse, heldere jam van kiwi en Elstar-appel met aromatische citroenmelisse. Licht zuur, fruitig en verfijnd groen van smaak. Een zomerse onkruidjam die mooi in balans is.
20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • Schil de kiwi’s en snijd ze in stukjes.
  • Schil de appels verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
  • Was de citroenmelisse en snijd grof.
  • Doe de kiwi en appel in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat 10 minuten koken tot het fruit zacht is.
  • Pureer het mengsel kort met een staafmixer indien gewenst.
  • Voeg de citroenmelisse toe en laat 2–3 minuten meekoken.
  • Voeg het citroensap en de geleisuiker toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  • Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 houten lepel
  • (staaf)mixer
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Schil de kiwi’s en snijd ze in stukjes.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
  3. Was de citroenmelisse en snijd grof.
  4. Doe de kiwi en appel in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  5. Laat 10 minuten koken tot het fruit zacht is.
  6. Pureer het mengsel kort met een staafmixer indien gewenst.
  7. Voeg de citroenmelisse toe en laat 2–3 minuten meekoken.
  8. Voeg het citroensap en de geleisuiker toe.
  9. Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  10. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  11. Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.