Ga terug
Daslook

Deze daslook-appelgelei combineert het frisse, lichtzoete van appel met het zachte knoflookachtige aroma van daslook. Een heldere gelei met karakter, heerlijk bij kaas, paté of op een cracker.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties: 2 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 1 kg appels bij voorkeur Elstar of een andere friszure appel
  • 1 liter water
  • 1 grote hand verse daslookbladeren
  • Sap van 1 citroen
  • 500 g geleisuiker 2:1

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 zeef
  • 2 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Appels voorbereiden
  2. Was de appels, verwijder klokhuis en steel en snijd ze in grove stukken (schillen mogen blijven zitten).
  3. Koken
  4. Doe de appels samen met het water in een grote pan. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken tot de appels volledig zacht zijn.
  5. Daslook toevoegen
  6. Voeg de gewassen daslookbladeren toe en laat nog 5 minuten meekoken.
  7. Zeven
  8. Giet het mengsel door een zeef of kaasdoek en vang het heldere sap op. Druk of wring niet; zo blijft de gelei mooi helder.
  9. Gelei maken
  10. Meet 750 ml appelsap af. Doe dit in een schone pan, voeg citroensap en geleisuiker toe.
  11. Inkoken
  12. Breng aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken. Roer regelmatig.
  13. Afvullen
  14. Giet de hete gelei in schone, gesteriliseerde potten. Sluit direct af en laat afkoelen.