Ga terug
Vogelmuur

Deze appel-kaneeljam met vogelmuur is een zachte, winterse jam met een verrassend frisse ondertoon. De milde smaak van vogelmuur brengt lichtheid in de warme zoetheid van appel en kaneel. Heerlijk op brood, bij pannenkoeken of als vulling voor gebak.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 1 kg appels bij voorkeur Elstar of Jonagold
  • 150 ml water
  • tl kaneel of 1 kaneelstokje
  • 1 flinke hand verse vogelmuur blaadjes en malse steeltjes
  • Sap van ½ citroen
  • 500 g geleisuiker 2:1

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 (staaf)mixer
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Appels voorbereiden
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Koken
  4. Doe de appels samen met het water en de kaneel in een pan. Breng aan de kook en laat 15–20 minuten zachtjes koken tot de appels volledig zacht zijn.
  5. Pureren
  6. Verwijder eventueel het kaneelstokje. Pureer de appels tot een dikke, pulpachtige massa met een staafmixer of pureestamper.
  7. Vogelmuur toevoegen
  8. Was de vogelmuur, hak grof en roer door de warme appelmoes. Laat 2 minuten meekoken.
  9. Jam maken
  10. Voeg citroensap en geleisuiker toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken terwijl je roert.
  11. Afvullen
  12. Giet de hete jam in schone, gesteriliseerde potten. Sluit direct af en laat afkoelen.