Ga terug
Brandnetel

Deze brandnetel-appeljam combineert het frisse groen van jonge brandneteltoppen met de zachte zoetheid van appel. Een verrassend toegankelijke onkruidjam, ideaal voor dagelijks gebruik.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 1 kg appels Elstar of Jonagold
  • 1 grote hand jonge brandneteltoppen
  • 150 ml water
  • Sap van ½ citroen
  • 500 g geleisuiker 2:1

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 (staaf)mixer
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Brandnetel voorbereiden
  2. Spoel de brandnetel kort en blancheer 1 minuut in kokend water. Giet af en hak fijn.
  3. Appels koken
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Kook samen met het water 15–20 minuten tot ze zacht zijn.
  5. Pureren
  6. Pureer de appels tot een dikke pulp.
  7. Brandnetel toevoegen
  8. Roer de fijngehakte brandnetel door de warme appelpuree en laat 2 minuten meekoken.
  9. Jam maken
  10. Voeg citroensap en geleisuiker toe. Breng aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  11. Afvullen
  12. Giet de jam heet in potten en sluit direct.