Brandnetel als pesto? Jazeker! De jonge brandneteltoppen hebben een nootachtige, frisse smaak die perfect werkt in een pesto. Door de bladeren kort te blancheren verdwijnen de prikhaartjes en blijft er een heerlijke groene basis over. Heerlijk op brood, door pasta of als dip.
Ingrediënten (voor 1 potje)
- 2 flinke handen jonge brandneteltoppen (alleen de bovenste blaadjes)
- 1 teentje knoflook
- 40 g geroosterde zonnebloempitten of pijnboompitten
- 40 g Parmezaanse kaas (of edelgistvlokken voor vegan)
- 60 ml extra vierge olijfolie
- Snufje zout en citroensap naar smaak
Bereiding
- Pluk de brandneteltoppen met handschoenen.
- Blancheer ze 30 seconden in kokend water en spoel direct koud.
- Knijp het overtollige water uit de bladeren.
- Doe brandnetel, knoflook, pitten en kaas in een keukenmachine.
- Mix en voeg langzaam olijfolie toe tot de gewenste pesto-structuur.
- Breng op smaak met zout en een beetje citroensap.
Let op
Pluk alleen jonge brandneteltoppen op schone plekken, niet langs wegen of uitlaatstroken. Blancheer altijd kort voordat je de bladeren gebruikt – zo verdwijnen de prikhaartjes.
🌿 Wil je Brandnetel kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

