Rode biet salade met geroosterde knolcyperus
Salade

Rode biet salade met geroosterde knolcyperus

knolcyperus

Een aardse, lichtzoete salade van rode biet met geroosterde knolcyperus voor een nootachtige crunch. Frisse postelein en een heldere limoendressing zorgen voor balans en lichtheid. Een volwassen onkruidsalade met karakter.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 2 middelgrote gekookte rode bieten in partjes of blokjes
  • 50 g knolcyperus
  • 1 hand postelein of vogelmuur als alternatief
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de limoendressing:
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • Sap van ½ limoen
  • ½ tl honing
  • Peper naar smaak

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 kom
  • 1 schaaltje voor dressing
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereiding
 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Spoel de knolcyperus schoon en schil indien nodig dun.
  3. Snijd of rasp de knolcyperus grof.
  4. Meng de knolcyperus met 1 el olijfolie en een snufje zout.
  5. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 15–20 minuten tot goudbruin en knapperig. Laat iets afkoelen.
  6. Doe de rode biet samen met de postelein in een kom.
  7. Meng voor de dressing de olijfolie, limoensap en honing tot een frisse vinaigrette. Breng op smaak met peper.
  8. Meng de dressing door de biet en postelein.
  9. Strooi de geroosterde knolcyperus erover en serveer direct.

Let op

Gebruik knolcyperus altijd geroosterd of fijn verwerkt in salades; rauw kan hij snel te zetmeelachtig aanvoelen. Gebruik uitsluitend Cyperus esculentus (aardamandel). Cyperus rotundus is niet eetbaar en ongeschikt voor consumptie.

Knolcyperus (Cyperus esculentus), ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, staat bekend om zijn voedzame ondergrondse knolletjes met een licht zoete, nootachtige smaak. De knollen zijn rijk aan vezelsplantaardige eiwitten en gezonde onverzadigde vetzuren, en bevatten daarnaast Vitamine E, C en diverse B-vitaminen. Aan mineralen leveren ze onder andere MagnesiumKaliumFosfor en IJzer. Traditioneel wordt knolcyperus gewaardeerd om zijn ondersteunende werking op de spijsvertering en het verzadigende effect, waardoor hij geschikt is als voedzame snack of basis voor drankjes zoals horchata.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.