
Ingrediënten
Materiaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Spoel de knolcyperus schoon en schil indien nodig dun.
- Snijd of rasp de knolcyperus grof.
- Meng de knolcyperus met 1 el olijfolie en een snufje zout.
- Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 15–20 minuten tot goudbruin en knapperig. Laat iets afkoelen.
- Doe de rode biet samen met de postelein in een kom.
- Meng voor de dressing de olijfolie, limoensap en honing tot een frisse vinaigrette. Breng op smaak met peper.
- Meng de dressing door de biet en postelein.
- Strooi de geroosterde knolcyperus erover en serveer direct.
Let op
Gebruik knolcyperus altijd geroosterd of fijn verwerkt in salades; rauw kan hij snel te zetmeelachtig aanvoelen. Gebruik uitsluitend Cyperus esculentus (aardamandel). Cyperus rotundus is niet eetbaar en ongeschikt voor consumptie.
Knolcyperus (Cyperus esculentus), ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, staat bekend om zijn voedzame ondergrondse knolletjes met een licht zoete, nootachtige smaak. De knollen zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde onverzadigde vetzuren, en bevatten daarnaast Vitamine E, C en diverse B-vitaminen. Aan mineralen leveren ze onder andere Magnesium, Kalium, Fosfor en IJzer. Traditioneel wordt knolcyperus gewaardeerd om zijn ondersteunende werking op de spijsvertering en het verzadigende effect, waardoor hij geschikt is als voedzame snack of basis voor drankjes zoals horchata.
🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

