Brandnetel-blauwe bessenjam
Jam & Gelei

Brandnetel-blauwe bessenjam

Brandnetel

Diep paarse jam van blauwe bessen met jonge brandnetel. Fruitig en vol van smaak, met een zachte groene ondertoon die extra diepte geeft zonder te overheersen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 500 g blauwe bessen vers of diepvries
  • 1 hand jonge brandneteltoppen
  • 250 g geleisuiker
  • Sap van ½ citroen

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 (staaf)mixer
  • 1 houten lepel
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Was de brandneteltoppen zorgvuldig.
  2. Doe de blauwe bessen en brandnetel samen in een pan.
  3. Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten doorkoken tot de brandnetel geslonken is.
  4. Pureer eventueel kort met een staafmixer voor een gladde jam.
  5. Voeg het citroensap en de geleisuiker toe.
  6. Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  7. Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.

Let op
Gebruik alleen jonge brandneteltoppen; oudere bladeren kunnen bitter smaken.

Wat is Brandnetel?
De jonge bladeren van de Brandnetel (Urtica dioica) zijn eetbaar na het koken en zijn rijk aan
vitaminen, mineralen en eiwitten. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de
ontstekingsremmende eigenschappen en als diureticum. Het is rijk aan vitamine A , C, K en E. Ook B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5 en B6 aanwezig. Foliumzuur is aanwezig in kleine tot matige hoeveelheden.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.