Brandnetel-pesto recept
Pesto & Spread

Brandnetel-pesto

Brandnetel

Brandnetel als pesto? Jazeker! De jonge brandneteltoppen hebben een nootachtige, frisse smaak die perfect werkt in een pesto. Door de bladeren kort te blancheren verdwijnen de prikhaartjes en blijft er een heerlijke groene basis over. Heerlijk op brood, door pasta of als dip.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties: 4 personen
Gang: Pesto en Spread

Ingrediënten
  

  • 2 flinke handen jonge brandneteltoppen alleen de bovenste blaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g geroosterde zonnebloempitten of pijnboompitten
  • 40 g Parmezaanse kaas of edelgistvlokken voor vegan
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • Snufje zout en citroensap naar smaak

Materiaal

  • 1 keukenmachine
  • 1 pan
  • 1 glazen potje met deksel

Bereiding
 

  1. Pluk de brandneteltoppen met handschoenen.
  2. Blancheer ze 30 seconden in kokend water en spoel direct koud.
  3. Knijp het overtollige water uit de bladeren.
  4. Doe brandnetel, knoflook, pitten en kaas in een keukenmachine.
  5. Mix en voeg langzaam olijfolie toe tot de gewenste pesto-structuur.
  6. Breng op smaak met zout en een beetje citroensap.

Let op
Pluk alleen jonge brandneteltoppen op schone plekken, niet langs wegen of uitlaatstroken. Blancheer altijd kort voordat je de bladeren gebruikt – zo verdwijnen de prikhaartjes.

Wat is Brandnetel?
De jonge bladeren van de Brandnetel (Urtica dioica) zijn eetbaar na het koken en zijn rijk aan
vitaminen, mineralen en eiwitten. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de
ontstekingsremmende eigenschappen en als diureticum. Het is rijk aan vitamine A , C, K en E. Ook B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5 en B6 aanwezig. Foliumzuur is aanwezig in kleine tot matige hoeveelheden.

🌿 Wil je Brandnetel kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.