Indiaas stoofpotje met melganzenvoet (Chenopodium album)
Een kruidige, warme curry waarin melganzenvoet de rol van bladgroente zoals spinazie vervult. Met ui, tomaat, gember en specerijen – eenvoudig, voedzaam en plantaardig.
Ingrediënten (4 personen)
- 225 g melganzenvoetblaadjes, gewassen
- 200 g rode ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt (naar smaak)
- 15 cm verse gember, geraspt of gehakt
- 225 g tomaat, in blokjes
- 1½ tl zout
- 1 tl kurkuma
- (optioneel) komijnzaad, mosterdzaad of asafoetida
- Ghee of olie om in te bakken
Bereiding
- Fruit ui, knoflook, gember en peper in ghee of olie tot de ui glazig is.
- Voeg tomaat, zout, kurkuma en eventuele specerijen toe. Laat zachtjes stoven tot er een saus ontstaat.
- Voeg de melganzenvoet toe en roer tot de blaadjes geslonken zijn (ca. 2–3 minuten).
- Serveren met rijst, naan of chapati. Eventueel met yoghurt of kikkererwten erbij.
- Ook lekker met paneer of linzen als extra eiwitbron.
Let op
Gebruik alleen melganzenvoet van schone groeiplaatsen. De zaden en bladeren bevatten saponinen en oxaalzuur – bij normale hoeveelheden is dit veilig, maar eet niet kilo’s tegelijk.
🌿 Meer wilde eetbare planten leren herkennen en bereiden?
Bekijk het e-book 50 Tinten Onkruid en ontdek 50 verrassend bruikbare planten in je eigen omgeving.
👉 Bekijk het e-book

