
Knapperige crumble bars met zachte karamel en stukjes gekonfijte kliswortel. De wortel geeft een aardse, lichtzoete smaak die verrassend goed samengaat met romige karamel.
Ingrediënten
Materiaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier.
- Meng bloem, havermout, suiker en zout.
- Wrijf de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat.
- Druk twee derde van het deeg in de vorm als bodem.
- Verdeel de stukjes kliswortel over de bodem.
- Schenk de karamelsaus erover.
- Verkruimel de rest van het deeg als topping bovenop.
- Bak 20–25 minuten tot goudbruin en stevig.
- Laat volledig afkoelen en snijd in repen.
Wat is Kliswortel?
De jonge wortels, stengels en bladeren van kliswortel (Arctium lappa) zijn eetbaar en worden culinair gebruikt. Traditioneel dient de plant als diureticum en bij huidaandoeningen. Het heeft Vitamine C, E, K, B6, Foliumzuur (B11) en Niacine (B3). Ook bevat het de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan. Kliswortel bevat inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora. Het staat bekend om zijn gebruik in detox-thee en traditionele geneeskunde.
🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

