Kliswortel–pruimenjam
Jam & Gelei

Kliswortel–pruimenjam

Kliswortel

Diepe, fruitige pruimenjam met de aardse, licht nootachtige smaak van kliswortel. Warm, vol en herfstachtig van karakter. Heerlijk op brood, bij yoghurt of als begeleider bij kaas.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties: 3 potjes

Ingrediënten
  

  • 800 g rijpe pruimen
  • 150 g jonge kliswortel
  • 350 g geleisuiker
  • Sap van ½ citroen
  • Snuf zout

Materiaal

  • 1 Grote pan
  • 1 rasp
  • 1 snijplank + mes
  • 1 houten lepel
  • 1 (staaf)mixer
  • 3 glazen potjes

Bereiding
 

  1. Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
  2. Schil de kliswortel zorgvuldig en rasp fijn.
  3. Doe de pruimen en kliswortel samen in een pan.
  4. Breng zachtjes aan de kook en laat 10–15 minuten pruttelen tot de pruimen uit elkaar vallen.
  5. Pureer het mengsel kort met een staafmixer indien gewenst.
  6. Voeg het citroensap, de geleisuiker en een snuf zout toe.
  7. Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  8. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  9. Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.

Let op
Gebruik uitsluitend jonge, eerstejaars kliswortel. Oudere wortels zijn taai en bitter.

Wat is Kliswortel?
De jonge wortels, stengels en bladeren van kliswortel (Arctium lappa) zijn eetbaar en worden culinair gebruikt. Traditioneel dient de plant als diureticum en bij huidaandoeningen. Het heeft Vitamine C, E, K, B6, Foliumzuur (B11) en Niacine (B3). Ook bevat het de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan. Kliswortel bevat inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora. Het staat bekend om zijn gebruik in detox-thee en traditionele geneeskunde.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.