Knolcyperus–Vanille Crème recept
Dessert

Knolcyperus–Vanille Crème

knolcyperus

Een zachte, romige vanillecrème met een nootachtige ondertoon van knolcyperus (aardamandel). Mild, subtiel zoet en ideaal als elegant wild dessert. Gebruik uitsluitend Cyperus esculentus; andere soorten zijn niet geschikt.
Voorbereidingstijd 4 uur 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties: 4 personen
Gang: Nagerecht

Ingrediënten
  

  • 50 g knolcyperus aardamandel, geweekt en fijn gemalen
  • 300 ml melk
  • 200 ml room
  • 2 eidooiers
  • 60 g suiker of honing
  • 1 tl vanille-extract of het merg van 1/2 vanillestokje
  • snufje zout

Materiaal

  • 1 (staaf)mixer
  • 1 pan
  • 1 garde + kom
  • 4 glazen

Bereiding
 

  1. Week de knolcyperus minimaal 4 uur, giet af en maal zeer fijn tot een pasta.
  2. Verwarm melk en room tot net onder het kookpunt en roer de knolcyperuspasta erdoor.
  3. Klop eidooiers en suiker romig.
  4. Giet het warme mengsel langzaam bij de eidooiers terwijl je blijft roeren.
  5. Breng terug op laag vuur en verwarm tot de crème licht indikt.
  6. Voeg vanille en een snufje zout toe.
  7. Laat volledig afkoelen in de koelkast en serveer koud.

Let op:
Gebruik uitsluitend Cyperus esculentus (aardamandel). Cyperus rotundus is niet eetbaar en ongeschikt voor consumptie.

Wat is Knolcyperus?
Knolcyperus (Cyperus esculentus), ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, staat bekend om zijn voedzame ondergrondse knolletjes met een licht zoete, nootachtige smaak. De knollen zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde onverzadigde vetzuren, en bevatten daarnaast Vitamine E, C en diverse B-vitaminen. Aan mineralen leveren ze onder andere Magnesium, Kalium, Fosfor en IJzer. Traditioneel wordt knolcyperus gewaardeerd om zijn ondersteunende werking op de spijsvertering en het verzadigende effect, waardoor hij geschikt is als voedzame snack of basis voor drankjes zoals horchata.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.