Paarse dovennetel salade
Salade

Paarse dovenetel salade

Paarse Dovennetel

Een zachte, mildzoete salade met jonge blaadjes en paarse bloemetjes van de paarse dovenetel. Een prachtig, kleurrijk wildplukgerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 1 hand jonge paarse dovenetelblaadjes
  • 8 –10 paarse dovenetelbloemetjes
  • 1 hand veldsla of jonge bladgroenten
  • 1 kleine komkommer in dunne halve plakjes
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl honing
  • snufje zout & peper

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 garde + kom
  • 1 schaal

Bereiding
 

  1. Pluk jonge blaadjes en bloemetjes van de paarse dovenetel.
  2. Spoel alles voorzichtig en dep droog.
  3. Snijd de komkommer in dunne halve plakjes.
  4. Klop citroensap, olijfolie en honing tot een lichte dressing.
  5. Meng alle ingrediënten in een schaal en garneer met de bloemetjes.

Let op
Paarse dovenetel is geen brandnetel en prikt niet. Gebruik alleen jonge blaadjes voor de beste smaak. Pluk nooit langs vervuilde of bespoten grond.

Wat is Paarse Dovennetel?
Paarse dovenetel (Lamium purpureum) wordt van oudsher gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de vermeende diuretische en adstringerende eigenschappen. Jonge bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of worden gekookt als kruid. Het bevat vitamine C, A en K. Vers blad bevat antioxidanten en flavonoïden. Ook bevat het mineralen zoals IJzer, Calcium, Magnesium en Kalium.

🌿 Meer wilde salade-inspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.