Postelein–komkommersalade met heermoesdressing
Salade

Postelein–komkommersalade met heermoesdressing

Heermoes

Een lichte, frisse salade met sappige postelein en knapperige komkommer. De dressing is gemaakt van een milde heermoes-infusie en geeft een subtiele, mineraal-achtige smaak zonder te overheersen. Elegant, puur en verfrissend.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 2 handen verse postelein
  • ½ komkommer in dunne plakjes
  • Voor de heermoesdressing:
  • 1 el gedroogde heermoes
  • of 1 hand verse, jonge heermoes
  • 250 ml water
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap of milde appelazijn
  • ½ tl honing
  • Peper naar smaak

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 steelpan
  • 1 kom
  • 1 schaaljte voor dressing
  • 1 zeef
  • 1 kleine garde

Bereiding
 

  1. Stap 1 – Heermoes-infusie
  2. Breng het water aan de kook in een kleine pan.
  3. Voeg de heermoes toe en laat 10–15 minuten zacht trekken (niet hard koken).
  4. Zeef het aftreksel en laat afkoelen.
  5. Gebruik 2 el van de infusie voor de dressing.
  6. Stap 2 – Dressing
  7. Meng in een schaaltje de olijfolie, het citroensap of de appelazijn, de honing en 2 el heermoes-infusie.
  8. Klop tot een lichte, vloeibare dressing en breng op smaak met peper.
  9. Stap 3 – Salade
  10. Was de postelein voorzichtig en laat goed uitlekken.
  11. Doe de postelein en komkommer in een kom.
  12. Meng de dressing voorzichtig door de salade.
  13. Serveer direct.

LET OP: niet gebruiken bij zwangerschap of nierproblemen

Wat is Heermoes?
Heermoes (Equisetum arvense) staat bekend om zijn uitzonderlijk hoge gehalte aan silicium, een mineraal dat bijdraagt aan sterke haren, nagels en bindweefsels. De plant bevat daarnaast kaliummagnesium en antioxidanten die het lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen. Traditioneel wordt heermoes ingezet voor het behoud van een gezonde huid, ter ondersteuning van het urinestelsel en vanwege zijn licht adstringerende eigenschappen. De jonge scheuten kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt worden in drankjes of gerechten en geven een subtiele, aardse kruidentoon.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.