Weegbree salade recept
Salade

Weegbree salade

Weegbree

Een voedzame, groene salade met jonge bladeren van weegbree. Mild van smaak, stevig van structuur en ideaal in combinatie met citrus en noten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 1 hand jonge weegbreebladeren smalle of grote weegbree
  • 1 hand spinazie of andere zachte bladeren
  • 1 sinaasappel in partjes
  • 1 el walnoten grof gehakt
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl ahornsiroop of honing
  • snufje zout

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 garde + kom
  • 1 schaal

Bereiding
 

  1. Pluk jonge, flexibele weegbreebladeren en spoel ze schoon.
  2. Snijd de sinaasappel in kleine partjes.
  3. Klop citroensap, olijfolie en ahornsiroop tot dressing.
  4. Meng alles in een schaal en garneer met walnoten.

Let op
Gebruik uitsluitend jonge bladeren — oudere weegbree wordt taai. Oogst alleen op schone grond en vermijd gebieden langs drukke wegen.

Wat is Weegbree?
Weegbree (Plantago spp.) is een veelzijdig kruid met geneeskrachtige eigenschappen. De vezelrijke zaden ondersteunen de spijsvertering, helpen bij constipatie en diarree, en verzachten de luchtwegen bij hoest. Traditioneel wordt het ook gebruikt voor mild diuretisch effect en algemene gezondheidsondersteuning. Het bevat Vitamine A, C, K en B-vitaminen in kleine hoeveelheden. Ook bevat het mineralen zoals Calcium, Kalium, Magnesium en Fosfor.

🌿 Meer wilde salade-inspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.