Zwarte bessenjam met weegbree en appel
Jam & Gelei

Zwarte bessenjam met weegbree en appel

Weegbree

Diepe, volle zwarte bessenjam met jonge weegbree en een vleugje appel voor balans. Intens fruitig, licht afgerond en ambachtelijk van karakter, met zwarte bes duidelijk op de voorgrond.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 700 g zwarte bessen
  • ½ –1 hand jonge weegbreebladeren fijngehakt
  • 1 kleine appel bij voorkeur Elstar of Goudreinet
  • 350 g geleisuiker
  • Sap van ½ citroen

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 houten lepel
  • 1 (staaf)mixer
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Was de zwarte bessen en verwijder steeltjes.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
  3. Was de weegbree en hak fijn.
  4. Doe de zwarte bessen en appel in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  5. Laat 10 minuten koken tot de bessen openbarsten en de appel zacht is.
  6. Voeg de weegbree toe en laat nog 5 minuten meekoken.
  7. Pureer het mengsel kort met een staafmixer indien gewenst.
  8. Voeg het citroensap en de geleisuiker toe.
  9. Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
  10. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  11. Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.

Let op
Gebruik jonge weegbreebladeren voor een mild resultaat. Oudere bladeren kunnen taaier zijn en meer slijmstoffen bevatten.

Wat is Weegbree?
Weegbree (Plantago spp.) is een veelzijdig kruid met geneeskrachtige eigenschappen. De vezelrijke zaden ondersteunen de spijsvertering, helpen bij constipatie en diarree, en verzachten de luchtwegen bij hoest. Traditioneel wordt het ook gebruikt voor mild diuretisch effect en algemene gezondheidsondersteuning. Het bevat Vitamine A, C, K en B-vitaminen in kleine hoeveelheden. Ook bevat het mineralen zoals Calcium, Kalium, Magnesium en Fosfor.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.