
Ingrediënten
Materiaal
Bereiding
- Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
- Schil de kliswortel zorgvuldig en rasp fijn.
- Doe de pruimen en kliswortel samen in een pan.
- Breng zachtjes aan de kook en laat 10–15 minuten pruttelen tot de pruimen uit elkaar vallen.
- Pureer het mengsel kort met een staafmixer indien gewenst.
- Voeg het citroensap, de geleisuiker en een snuf zout toe.
- Breng opnieuw aan de kook en laat 3–4 minuten stevig doorkoken.
- Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Giet de hete jam in schone potjes en sluit direct.
Let op
Gebruik uitsluitend jonge, eerstejaars kliswortel. Oudere wortels zijn taai en bitter.
Wat is Kliswortel?
De jonge wortels, stengels en bladeren van kliswortel (Arctium lappa) zijn eetbaar en worden culinair gebruikt. Traditioneel dient de plant als diureticum en bij huidaandoeningen. Het heeft Vitamine C, E, K, B6, Foliumzuur (B11) en Niacine (B3). Ook bevat het de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan. Kliswortel bevat inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora. Het staat bekend om zijn gebruik in detox-thee en traditionele geneeskunde.
🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

