Citroenmelisse–perzikjam
Jam & Gelei

Citroenmelisse–perzikjam

Citroenmelisse

Zachtzoete perzikjam met frisse citroenmelisse. Rond, aromatisch en zomers van smaak.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 1 kg rijpe perziken
  • 1 hand citroenmelisse
  • 400 g geleisuiker
  • Sap van ½ citroen

Materiaal

  • 1 pan
  • 1 snijplank + mes
  • 1 houten lepel
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Schil en snijd de perziken.
  2. Breng aan de kook en laat 10 min zacht koken.
  3. Voeg citroenmelisse toe en kook 3 min mee.
  4. Voeg suiker en citroensap toe.
  5. Laat 3–4 min doorkoken.
  6. In potjes gieten.

Wat is Citroeenmelisse?
Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een frisgroen, aromatisch kruid met een duidelijke citroengeur en -smaak. Het groeit gemakkelijk verwilderd in tuinen en langs paden en wordt al eeuwen gebruikt in de keuken en kruidengeneeskunde. Citroenmelisse bevat onder andere:

  • Vitamine C – ondersteunt het immuunsysteem
  • Vitamine A – belangrijk voor huid en ogen
  • Calcium – draagt bij aan sterke botten
  • Magnesium – ondersteunt spieren en zenuwen
  • Polyfenolen – antioxidanten met een rustgevende werking

Door de frisse, zachte smaak is citroenmelisse ideaal voor jam, siroop, thee en lichte desserts.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.