Waterkers–appel–hazelnootsalade
Salade

Waterkers–appel–hazelnootsalade

waterkers

Een frisse, licht pittige salade met waterkers, knapperige Elstar-appel en geroosterde hazelnoten. Het peperige karakter van waterkers combineert prachtig met het friszoete van appel en de warme nootachtigheid van hazelnoot.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 1 hand verse waterkers
  • 1 Elstar appel in dunne plakjes
  • 30 g hazelnoten grof gehakt en licht geroosterd
  • Voor de dressing:
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap of milde appelazijn
  • 1 tl honing
  • Peper naar smaak

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 kom
  • 1 koekepan
  • 1 schaaltje

Bereiding
 

  1. Was de waterkers zorgvuldig en laat goed uitlekken.
  2. Rooster de hazelnoten kort in een droge pan tot ze licht kleuren en geur afgeven. Laat afkoelen.
  3. Snijd de Elstar appel in dunne plakjes.
  4. Meng in een schaaltje de olijfolie, het citroensap of de appelazijn en de honing tot een zachte vinaigrette.
  5. Breng op smaak met peper.
  6. Meng waterkers en appel voorzichtig in een kom.
  7. Voeg de dressing toe en meng kort.
  8. Strooi de geroosterde hazelnoten erover en serveer direct.

Let op

  • Waterkers heeft een uitgesproken peperige smaak: gebruik hem vers en niet te grof.
  • Elstar is hier bewust gekozen vanwege zijn frisse zuurgraad; zoete appels maken de salade vlak.
  • Voeg de noten pas op het laatst toe voor maximale crunch.

Wat is Waterkers?
Waterkers (Nasturtium officinale) is een snelgroeiende, wilde waterplant die voorkomt in schone beken, sloten en bronnen. De blaadjes en stengels zijn eetbaar en hebben een frisse, peperige smaak die doet denken aan mosterd en rucola. Waterkers bevat onder andere:

  • Vitamine C – ondersteunt het immuunsysteem
  • Vitamine K – belangrijk voor bloedstolling en botgezondheid
  • Vitamine A (bèta-caroteen) – goed voor ogen en huid
  • Calcium – draagt bij aan sterke botten
  • IJzer – ondersteunt zuurstoftransport in het bloed
  • Glucosinolaten – zwavelhoudende stoffen met antioxidante werking

Door de pittige smaak is waterkers geschikt voor salades, soepen, pesto’s en frisse gelei.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.