Kleefkruid salade
Salade

Kleefkruid salade

Kleefkruid

Een verrassend frisse salade met jonge toppen van kleefkruid. Licht erwtachtig van smaak en heerlijk als aanvulling op andere wilde bladgroenten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 1 hand jonge kleefkruidtoppen zacht en flexibel
  • 1 hand veldsla of andere milde groene bladeren
  • 1 kleine wortel geraspt
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • snufje zout

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 rasp
  • 1 garde + kom
  • 1 schaal

Bereiding
 

  1. Pluk jonge, zachte kleefkruidtoppen (de eerste 5–8 cm van de plant).
  2. Spoel het blad goed en dep voorzichtig droog.
  3. Rasp de wortel fijn.
  4. Klop citroensap, olijfolie en mosterd tot een dressing.
  5. Meng alle ingrediënten en serveer direct.

Let op
Gebruik alleen de jonge, zachte uiteinden van kleefkruid. Oudere stengels zijn te stekelig en vezelig. Pluk uitsluitend op schone plekken.

Wat is Kleefkruid?
Kleefkruid (Galium aparine) biedt medicinale voordelen als diureticum, ondersteunt urinewegen en lymfestelsel en de jonge scheuten zijn rijk aan vitamine C en K. Traditioneel wordt het onder andere gebruikt als koffiesurrogaat.

🌿 Meer wilde salade-inspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.