Brandnetel pittencrackers recept
Snack

Brandnetel-pittencrackers

Brandnetel

Krokante, voedzame crackers met fijngesneden brandnetelblad, zaden en kruiden. Rijk aan ijzer, mineralen en eiwitten – ideaal als hartige snack.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties: 4 personen
Gang: Snacks

Ingrediënten
  

  • 1 hand jonge brandnetelbladeren kort geblancheerd en fijngehakt
  • 100 g gemengde zaden lijnzaad, sesam, zonnebloempitten
  • 2 el havermout of boekweitmeel
  • 120 ml water
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • optioneel chilivlokken of knoflookpoeder

Materiaal

  • 1 keukenmachine
  • 1 bakplaat
  • 1 bakpapier
  • oven

Bereiding
 

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Meng alle ingrediënten tot een dik crackerbeslag.
  3. Verdeel dun over een bakplaat met bakpapier en strijk glad.
  4. Bak 25–30 minuten, breek halverwege in stukken en bak verder tot krokant.
  5. Laat afkoelen en bewaar luchtdicht.

Let op
Brandnetel prikt alleen rauw. Na blancheren, drogen, koken of bakken verdwijnt het brandende effect volledig. Gebruik enkel jonge topbladeren.

Wat is Brandnetel?
De jonge bladeren van de Brandnetel (Urtica dioica) zijn eetbaar na het koken en zijn rijk aan
vitaminen, mineralen en eiwitten. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de
ontstekingsremmende eigenschappen en als diureticum. Het is rijk aan vitamine A , C, K en E. Ook B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5 en B6 aanwezig. Foliumzuur is aanwezig in kleine tot matige hoeveelheden.

🌿 Meer wilde recepten leren maken?
Bekijk het e-book 50 Tinten Onkruid – 50 eetbare planten met duidelijke foto’s en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.