Hoofdgerecht

Brandnetel Risotto met Citroen & Parmezaan

Brandnetel

Een romige, frisse risotto met jong brandnetelblad, citroenrasp en Parmezaan. Zachtgroen, mineraal en verrassend verfijnd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 16 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 grote hand jonge brandneteltoppen
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 150 g risottorijst
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 ml witte wijn optioneel
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • rasp van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zout & peper

Materiaal

  • keukenhndschoenen
  • 1 snijplank + mes
  • 1 wok of koekenpan
  • 1 pan
  • 1 houten spatel

Bereiding
 

  1. Was de brandneteltoppen met handschoenen aan en blancheer ze 1 minuut in kokend water. Spoel koud na, knijp uit en hak grof.
  2. Fruit sjalot en knoflook zacht in een scheut olijfolie.
  3. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig zijn.
  4. Blus af met de witte wijn of een scheut bouillon.
  5. Voeg beetje bij beetje bouillon toe terwijl je regelmatig roert, tot de rijst romig en gaar is.
  6. Roer de gehakte brandnetel, citroenrasp en Parmezaanse kaas erdoor.
  7. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Wat is Brandnetel?
De jonge bladeren van de Brandnetel (Urtica dioica) zijn eetbaar na het koken en zijn rijk aan
vitaminen, mineralen en eiwitten. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de
ontstekingsremmende eigenschappen en als diureticum. Het is rijk aan vitamine A , C, K en E. Ook B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5 en B6 aanwezig. Foliumzuur is aanwezig in kleine tot matige hoeveelheden.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.