Recept voor Brandnetelsoep (Urtica dioica)
Een zachte, minerale soep met de frisse smaak van jonge brandneteltoppen. Perfect voor vroege lente of milde winterdagen.
Ingrediënten (2–3 p.)
- 2 handen jonge brandneteltoppen (handschoenen gebruiken)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 500 ml groentebouillon
- 1 middelgrote aardappel, in blokjes
- klontje boter of scheut olijfolie
- room of (plantaardige) melk – optioneel
- peper, zout, nootmuskaat naar smaak
Bereiding
- Fruit ui en knoflook in boter/olie. Voeg aardappel toe en bak 1–2 min. mee.
- Voeg bouillon toe en laat ±10 min. zacht koken tot de aardappel gaar is.
- Voeg brandneteltoppen toe en laat 2–3 min. slinken.
- Pureer glad; voeg eventueel een scheut room toe. Breng op smaak.
- Serveer de Brandnetelsoep met brood en een snuf nootmuskaat.
Let op
Pluk jonge toppen, weg van drukke wegen en hondenuitlaatplaatsen. Draag handschoenen bij het oogsten.
🌿 Wil je Brandnetel kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

