Brandnetelsoep recept
Soep

Brandnetelsoep

Brandnetel

Een zachte, minerale soep met de frisse smaak van jonge brandneteltoppen. Perfect voor vroege lente of milde winterdagen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 9 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Soep

Ingrediënten
  

  • 2 handen jonge brandneteltoppen handschoenen gebruiken
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 middelgrote aardappel in blokjes
  • klontje boter of scheut olijfolie
  • room of plantaardige melk – optioneel
  • peper zout, nootmuskaat naar smaak

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 soeppan
  • 1 wok of koekenpan
  • 1 (staaf)mixer

Bereiding
 

  1. Fruit ui en knoflook in boter/olie. Voeg aardappel toe en bak 1–2 min. mee.
  2. Voeg bouillon toe en laat ±10 min. zacht koken tot de aardappel gaar is.
  3. Voeg brandneteltoppen toe en laat 2–3 min. slinken.
  4. Pureer glad; voeg eventueel een scheut room toe. Breng op smaak.
  5. Serveer de Brandnetelsoep met brood en een snuf nootmuskaat.

Let op
Pluk jonge toppen, weg van drukke wegen en hondenuitlaatplaatsen. Draag handschoenen bij het oogsten.

Wat is Brandnetel?
De jonge bladeren van de Brandnetel (Urtica dioica) zijn eetbaar na het koken en zijn rijk aan
vitaminen, mineralen en eiwitten. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege de
ontstekingsremmende eigenschappen en als diureticum. Het is rijk aan vitamine A , C, K en E. Ook B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5 en B6 aanwezig. Foliumzuur is aanwezig in kleine tot matige hoeveelheden.

🌿 Wil je Brandnetel kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.