Brandnetelsoep recept
Soep

Brandnetelsoep

Recept voor Brandnetelsoep (Urtica dioica)

Een zachte, minerale soep met de frisse smaak van jonge brandneteltoppen. Perfect voor vroege lente of milde winterdagen.

Ingrediënten (2–3 p.)

  • 2 handen jonge brandneteltoppen (handschoenen gebruiken)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 middelgrote aardappel, in blokjes
  • klontje boter of scheut olijfolie
  • room of (plantaardige) melk – optioneel
  • peper, zout, nootmuskaat naar smaak

Bereiding

  1. Fruit ui en knoflook in boter/olie. Voeg aardappel toe en bak 1–2 min. mee.
  2. Voeg bouillon toe en laat ±10 min. zacht koken tot de aardappel gaar is.
  3. Voeg brandneteltoppen toe en laat 2–3 min. slinken.
  4. Pureer glad; voeg eventueel een scheut room toe. Breng op smaak.
  5. Serveer de Brandnetelsoep met brood en een snuf nootmuskaat.

Let op

Pluk jonge toppen, weg van drukke wegen en hondenuitlaatplaatsen. Draag handschoenen bij het oogsten.

🌿 Wil je Brandnetel kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *