Romige kliswortelsoep met prei en tijm (Arctium lappa)
Een zachte, licht aardse soep van kliswortel – een vergeten groente met een smaak tussen aardappel en pastinaak. Romig, verwarmend en ideaal als herfst- of wintersgerecht.
Ingrediënten (4 personen)
- 400 g kliswortel, geschild en in blokjes
- 1 prei, in ringen
- 1 middelgrote aardappel, in stukjes (voor binding)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml kookroom of slagroom
- 1 tl gedroogde tijm of 2 takjes verse
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie of boter om in te fruiten
Bereiding
- Verhit olie of boter in een pan en fruit ui, knoflook en prei tot ze glazig zijn.
- Voeg kliswortel, aardappel en tijm toe en roer kort mee.
- Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20–25 minuten zacht koken tot de wortelblokjes zacht zijn.
- Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room erdoor.
- Breng op smaak met peper en zout. Serveer warm, evt. met croutons of verse peterselie.
Let op
Kliswortel moet altijd geschild en gekookt worden voordat je hem eet. Verse kliswortel verkleurt snel – leg stukjes eventueel even in water met citroen.
🌿 Wil je kliswortel leren herkennen, oogsten en verwerken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je 50 eetbare wilde planten, met foto’s, kenmerken, recepten en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

