
Ingrediënten
Materiaal
Bereiding
- Verhit olie of boter in een pan en fruit ui, knoflook en prei tot ze glazig zijn.
- Voeg kliswortel, aardappel en tijm toe en roer kort mee.
- Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20–25 minuten zacht koken tot de wortelblokjes zacht zijn.
- Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room erdoor.
- Breng op smaak met peper en zout. Serveer warm, evt. met croutons of verse peterselie.
Let op
Kliswortel moet altijd geschild en gekookt worden voordat je hem eet. Verse kliswortel verkleurt snel – leg stukjes eventueel even in water met citroen.
Wat is Kliswortel?
De jonge wortels, stengels en bladeren van kliswortel (Arctium lappa) zijn eetbaar en worden culinair gebruikt. Traditioneel dient de plant als diureticum en bij huidaandoeningen. Het heeft Vitamine C, E, K, B6, Foliumzuur (B11) en Niacine (B3). Ook bevat het de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan. Kliswortel bevat inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora. Het staat bekend om zijn gebruik in detox-thee en traditionele geneeskunde.
🌿 Wil je kliswortel leren herkennen, oogsten en verwerken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je 50 soorten onkruid, met foto’s, kenmerken, recepten en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

