Melganzenvoet-stamppot met roomkaas (Chenopodium album)
Een romige, zachte stamppot waarbij melganzenvoet de rol van spinazie overneemt – mild, voedzaam en verrassend zacht van smaak. Melganzenvoet-stamppot met roomkaas is een eenvoudig comfortgerecht met een wilde twist.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kg aardappelen, geschild en in stukken
- 1 vergiet vol jonge melganzenvoetblaadjes, goed gewassen
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 100 g roomkaas (of kruidenroomkaas)
- Peper en zout naar smaak
- (optioneel) snuf nootmuskaat
Bereiding
- Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
- Voeg in de laatste minuten de uien en melganzenvoet toe zodat deze meekoken en slinken.
- Giet het kookwater af en voeg de roomkaas toe.
- Stamp alles tot een romige stamppot. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om het smeuïger te maken.
- Breng de Melganzenvoet-stamppot met roomkaas op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat. Warm serveren.
Let op
Melganzenvoet bevat oxaalzuur, net als spinazie. Eet het met mate bij een gevoelige maag of nieren, en gebruik bij voorkeur de jonge blaadjes.
🌿 Wil je Melganzenvoet leren herkennen, plukken en verwerken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je 50 eetbare wilde planten met foto’s, kenmerken en kooktips.
👉 Bekijk het e-book

