Vogelmuur-pesto (Stellaria media)
Een frisse, kruidige pesto van jonge vogelmuur — mild van smaak, vol vitaminen en perfect voor brood, pasta of als dressing bij salades. Eetbaar onkruid op z’n best.
Ingrediënten (voor 1 potje)
- 2 volle handen verse vogelmuur (jonge toppen)
- 1 hand walnoten of zonnebloempitten
- 1 teen knoflook
- 50 g Parmezaanse kaas of edelgistvlokken (vegan)
- 75 ml olijfolie extra vierge
- Peper en zout naar smaak
- Citroensap (optioneel, voor extra frisheid)
Bereiding
- Was de vogelmuur grondig en dep droog.
- Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine.
- Maal kort tot een grove pasta.
- Voeg geleidelijk de olijfolie toe tot de gewenste structuur ontstaat.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
- Schep in een schoon potje, dek af met een laagje olie en bewaar in de koelkast (ca. 5 dagen houdbaar).
Let op
Gebruik jonge, frisgroene vogelmuur en vermijd plukplekken langs drukke wegen of hondenuitlaatstroken. Vogelmuur is mild en ook rauw prima eetbaar.
🌿 Wil je vogelmuur kunnen herkennen, oogsten én gebruiken?
In het e-book 50 Tinten Onkruid vind je uitgebreide plantinformatie over 50 veelvoorkomende wilde planten – met foto’s, uiterlijke kenmerken, groeiplaatsen en hun voordelen.
👉 Bekijk het e-book

