Paardenbloem-peer chutney met walnoot
Jam & Gelei

Paardenbloem-peer chutney met walnoot

Paardenbloem

Chutney-achtige bereiding van peer, paardenbloem en walnoot. Licht zoet, zacht bitter en warm nootachtig van smaak. Heerlijk bij kaas, brood of hartige gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Jam en Gelei

Ingrediënten
  

  • 3 rijpe peren
  • 1 hand paardenbloemblaadjes of gele bloemblaadjes
  • 60 g walnoten grof gehakt
  • 1 kleine ui fijngehakt
  • 150 ml appelazijn
  • 150 g rietsuiker
  • 1 tl mosterdzaad
  • Snuf zout

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 pan
  • 1 houten lepel
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Was de paardenbloem zorgvuldig en hak grof.
  2. Fruit de ui zacht in een pan met een klein scheutje olie.
  3. Voeg peer, paardenbloem, azijn, suiker, mosterdzaad en zout toe.
  4. Breng aan de kook en laat 25–30 minuten zacht pruttelen tot het mengsel indikt.
  5. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
  6. Voeg de walnoten toe en laat nog 5 minuten meekoken.
  7. Schep de hete chutney in schone potjes en sluit direct.

Let op
Bevat noten en is niet geschikt voor mensen met een notenallergie. Gebruik jonge paardenbloem voor een mildere smaak.

Wat is Paardenbloem?
Paardenbloem (Taraxacum officinale). is voedzaam met vitaminen zoals vitamine A, C, K, E en B1, B2, B3, B6 en B11. Ook bevatten ze de mineralen ijzer, calcium, kalium en magnesium. Verder bevorderen ze de spijsvertering, hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, ondersteunen de levergezondheid en hebben een vochtafdrijvende werking.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.