Melganzenvoet–druivenconfituur met pijnboompit
Pesto & Spread

Melganzenvoet–druivenconfituur met pijnboompit

Melganzenvoet

Rijke, zachte confituur van druiven en melganzenvoet met gemalen pijnboompitten. Licht zoet, aards en romig van smaak. Heerlijk bij kaas, notenbrood of als bijzondere spread.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties: 3 potjes
Gang: Pesto en Spread

Ingrediënten
  

  • 500 g blauwe of rode pitloze druiven
  • 1 hand jonge melganzenvoetblaadjes
  • 30 g pijnboompitten
  • 200 g geleisuiker
  • Sap van ½ citroen
  • Snuf zout

Materiaal

  • 1 Grote pan
  • Staafmixer of keukenmachine
  • 1 snijplank + mes
  • 3 glazen potjes met deksel

Bereiding
 

  1. Was de druiven en halveer ze indien groot.
  2. Was de melganzenvoet en hak grof.
  3. Maal de pijnboompitten fijn tot een bijna pasta-achtige structuur.
  4. Doe de druiven en melganzenvoet in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  5. Laat 10 minuten koken tot de druiven openbarsten en de melganzenvoet geslonken is.
  6. Pureer het mengsel kort met een staafmixer.
  7. Voeg citroensap, suiker en een snuf zout toe.
  8. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten zacht doorkoken.
  9. Roer de gemalen pijnboompitten erdoor en laat nog 3–5 minuten indikken op laag vuur.
  10. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  11. Schep de hete confituur in schone potjes en sluit direct.

Let op
Bevat noten en is niet geschikt voor mensen met een notenallergie. Gebruik jonge melganzenvoet voor een milde smaak.

Wat is Melganzenvoet?
Melganzenvoet (Chenopodium album) wordt gewaardeerd om zijn eetbare, voedzame jonge bladeren en scheuten. Melganzenvoet is zeer vitamine-rijk met vitamine A, C, K, E en B1,B2, B3, B6 en foliumzuur. Ook is het rijk aan mineralen, zoals Calcium, Ijzer, Magnesium, Kalium en Fosfor.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.