Varkenskruid–kastanjesla salade met peterseliedressing
Salade

Varkenskruid–kastanjesla salade met peterseliedressing

Varkenskruid

Een zachte, elegante salade met varkenskruid en kastanjesla. De milde, aardse smaak van het onkruid combineert mooi met het nootachtige blad van kastanjesla en een frisse, lichte peterseliedressing. Een verfijnde onkruidsalade voor lente en zomer.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Salade

Ingrediënten
  

  • 1 hand jonge topjes en blaadjes van varkenskruid
  • 1 hand kastanjesla
  • ½ peer of appel in dunne plakjes (voor fris-zoete balans)
  • 25 g walnoten grof gehakt
  • voor de dressing:
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap of milde appelazijn
  • 1 el bladpeterselie zeer fijngehakt
  • ½ tl honing
  • Peper naar smaak

Materiaal

  • 1 snijplank + mes
  • 1 kom
  • 1 schaaltje voor dressing
  • 1 kleine garde

Bereiding
 

  1. Pluk uitsluitend jonge, frisse topjes en blaadjes van varkenskruid en verwijder eventuele grove stengels.
  2. Was het varkenskruid en de kastanjesla voorzichtig en laat goed uitlekken.
  3. Doe de kastanjesla en het varkenskruid samen in een ruime kom.
  4. Voeg de dunne plakjes peer of appel toe.
  5. Meng in een schaaltje de olijfolie, het citroensap, de fijngehakte peterselie en de honing tot een lichte, vloeibare dressing.
  6. Breng de dressing op smaak met versgemalen peper.
  7. Meng de dressing voorzichtig door de salade zodat de blaadjes net bedekt zijn.
  8. Strooi de gehakte walnoten erover en serveer direct.

Let op
Gebruik jonge, verse blaadjes van amarant (varkenskruid). Oudere bladeren kunnen een bittere smaak hebben.

Wat is Varkenskruid?
Varkenskruid (Amaranthus spp.) heeft eetbare bladeren en zaden en staat bekend om de milde, nootachtige smaak en voedzame eigenschappen. Het bevat Vitamine A, C en diverse B-vitamines, en is rijk aan mineralen zoals Calcium, Magnesium, Kalium en IJzer. De jonge bladeren worden traditioneel gebruikt als bladgroente, terwijl de zaden gewaardeerd worden vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten en antioxidanten.

🌿 Meer wilde kookinspiratie?
Ontdek het e-book 50 Tinten Onkruid – met 50 soorten onkruid, hun kenmerken en toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Recept delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.