Ovenschotel met kliswortel, aardappel, ui en kaas (Arctium lappa)
Een hartige ovenschotel waarin de aardse smaak van kliswortel mooi samengaat met aardappel, ui en een smeuïge kaaslaag. Een voedzaam gerecht met een vleugje wildplukkarakter.
Ingrediënten (4 personen)
- 300 g kliswortel, geschild en in dunne plakjes
- 400 g aardappelen, in dunne plakjes
- 1 grote ui, in halve ringen
- 2 el olijfolie
- 1 tl gedroogde tijm of rozemarijn
- 150 g geraspte (oude) kaas of gratin-kaas
- Peper en zout naar smaak
- (optioneel) scheutje room of plantaardige kookroom
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Schil en snijd de kliswortel. Kook deze 5 minuten voor in licht gezouten water zodat hij iets zachter wordt.
- Vet een ovenschaal in en verdeel aardappel, kliswortel en ui in laagjes. Bestrooi elk laagje met tijm, peper en zout.
- Besprenkel met olijfolie (en optioneel een scheutje room voor extra smeuïgheid).
- Bestrooi met de geraspte kaas en bak 30–35 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de groenten gaar zijn.
- Laat 5 minuten rusten voor het serveren, zodat de lagen mooi stevig worden.
Let op
Kliswortel wordt houtiger naarmate hij ouder is. Gebruik bij voorkeur eerstjaars wortels of jonge, stevige stukken. Schil altijd voor gebruik.
🌿 Meer leren over het herkennen, oogsten en bereiden van eetbare wilde planten?
Het e-book 50 Tinten Onkruid bevat plantendata, foto’s, kenmerken en 50 recepten-inspiraties.
👉 Bekijk het e-book

