
Ingrediënten
Materiaal
Bereiding
- Was en schil de wortel, snijd in dunne frietreepjes.
- Blancheer 2 minuten in kokend water en laat goed uitlekken.
- Meng met olie, zout en kruiden (en maïzena voor extra knapperigheid).
- Bak 10–12 min in de airfryer op 180 °C, of 20–25 min in de oven op 200 °C.
- Serveer direct met yoghurt-knoflookdip of wilde kruidenmayonaise.
Let op
Kliswortel moet jong geoogst worden (eerstejaars wortels). Oudere wortels worden vezelig. Niet verwarren met grote klit van onbekende locatie (bodemvervuiling!).
De jonge wortels, stengels en bladeren van kliswortel (Arctium lappa) zijn eetbaar en worden culinair gebruikt. Traditioneel dient de plant als diureticum en bij huidaandoeningen. Het heeft Vitamine C, E, K, B6, Foliumzuur (B11) en Niacine (B3). Ook bevat het de mineralen Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan. Kliswortel bevat inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora. Het staat bekend om zijn gebruik in detox-thee en traditionele geneeskunde.
🌿 Meer eetbare wilde wortels en bladeren leren gebruiken?
Bekijk het e-book 50 Tinten Onkruid met 50 plantprofielen en recepten.
👉 Bekijk het e-book

