Kinpira Gobo recept
Hoofdgerecht

Japanse Kinpira Gobo (roerbak met kliswortel & wortel)

Kinpira Gobo – Japans roerbakgerecht met kliswortel en wortel (Arctium lappa)

Een klassiek Japans gerecht waarin kliswortel wordt fijngesneden, geroerbakt en op smaak gebracht met sojasaus, mirin en sesam. Knapperig, hartig en licht zoet – perfect als bijgerecht of met rijst.

Ingrediënten (2–3 personen)

  • 200 g kliswortel, in dunne reepjes (julienne)
  • 1 wortel, in dunne reepjes
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el mirin of 1 tl suiker + water
  • 1 tl rijstazijn (optioneel)
  • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
  • (optioneel) snuf chilivlokken of shichimi togarashi

Bereiding

  1. Schil de kliswortel en snijd in luciferreepjes. Leg ze eventueel even in water met azijn zodat ze niet verkleuren.
  2. Verhit sesamolie in een wok en bak de kliswortel en wortel 3–4 minuten op middelhoog vuur.
  3. Voeg sojasaus, mirin en eventueel een scheutje water toe. Laat 2–3 minuten verder bakken tot de vloeistof grotendeels is opgenomen.
  4. Bestrooi met sesamzaad en eventueel chilivlokken. Serveer warm of lauwwarm.
  5. Heerlijk met rijst, tofu, sushi bowls of als Japanse side dish.

Let op

Gebruik altijd verse, stevige kliswortel. Verkleurt snel – leg gesneden reepjes desnoods in water met citroen of azijn tot gebruik.

🌿 Wil je kliswortel en andere eetbare planten leren herkennen en bereiden?
Het e-book 50 Tinten Onkruid bevat 50 wilde planten met foto’s, kenmerken en culinaire toepassingen.
👉 Bekijk het e-book

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *